Reklama
 
Blog | Roman Petrlík

Dvě dobré zprávy pro pražany:

Za prvé: dneškem (sobota 3. února 07) počínaje bude postupně opravován Štefánikův most a přilehlé křižovatky, včetně tramvajového podloží. Za druhé: Díky této uzavírce si můžeme všichni vyzkoušet, co nás stejně nemine - a tím myslím uzavření centra Prahy pro automobilovou dopravu (vyjma dopravní obslužnosti).

První zpráva je navýsost důležitá, neboť stav povrchu Štefánikova mostu už není ani zoufalý. Je o dost horší. Definitivní ránu technickému stavu mostu dala povodeň roku 2004. Nyní tedy dojde k úplnému obnažení konstrukce mostu, jejím opravám, následnému zpevnění a finále obstará položení nového asfaltového koberce, jímž bude oprava završena. K tomu se přidá oprava kolejového "trojúhelníku" u výjezdu z Letenského tunelu, a na straně opačné pak oprava povrchu křižovatky s ulicí Revoluční. Tím se celý úsek stane veskrze kulturním pro použití automobilovou, autobusovou a tramvajovou dopravou. Zaplať Pán Bůh za to.

Druhá zpráva navazuje v přímé souvislosti na tu první – díky oné opravě dojde k úplné uzavírce úseku Revoluční – Štefánikův most, což mnoho řidičů pojme jako atak na své životní potřeby. Již se ozývají hlasy, že doprava se neúměrně zkomplikuje v oblasti Letenského náměstí a v přilehlých komunikacích. Budiž. K tomu podotýkám, že toto je pro všechny, kteří využívají automobil k tzv. individuální dopravě, šance na změnu životního stylu. Mají možnost – dle mého soudu jedinečnou – přesedlat na dopravu městskou, tedy jinak řečeno MHD. Nejen, že se tato stává pomalu a jistě pružnější. Je nutné si přiznat, že nic jiného, než úplná uzavírka centra Prahy pro individuální automobilovou dopravu, nás v budoucnu nečeká – a je to tak správně. S největší pravděpodobností dojde k zavedení mýtného, a tím se zásadním způsobem "vyčistí" nejužší centrum od těch motoristů, kteří opravdu, ale opravdu MUSÍ do restaurace Pravda ve Francouzské, jet svým vozem. Nu, pokud opravdu MUSÍ, tak ať za to platí, nic proti tomu. Osobně tvrdím, že cena 250 Kč/hod. za vjezd do centra bude plně odpovídat potřebám lenivých byznysmenů a byznyslejdyn, drogových dealerů a ostatních existencí, které neumí udělat krok mimo svůj vůz.

Že by na to mohl doplatit běžný občan? Nemohl. Předpokládám totiž, že město zavede v centru trasu pro CityBusík, který se již nyní pohybuje v oblasti Apolináře, i pro Staré a Židovské město Pražské. Nehledě na stávající skutečnost, že prakticky na každém rohu na nás čeká buď zastávka TRAM, METRA, občas i BUSu. Takže problém nikde nevidím. Naopak. Dojde k neuvěřitelnému zklidnění a zkulturnění centra města, což může přinést i větší tržbu obchodníkům, kteří se v této lokalitě nacházejí. Je totiž prokázáno, že do klidné oblasti se nejen místní obyvatelstvo, ale i turisté rádi vracejí.

Takže nebojme se oprav a mýta – bude hůř!

Reklama