Reklama
 
Blog | Roman Petrlík

Musíme zakázat pohlavní styk,

neboť hrozí reálné nebezpečí,že jeden ze souložících partnerů může (avšak nemusí) být nakažen virem HIV. Napadá Vás nyní, jestli jsem se čistě náhodou nezbláznil? Nikoliv. Jen reaguji na dětinské výkřiky jednotlivců, kteří podporují zákaz kouření v takřka absolutní podobě. A co s tím má tedy společného pohlavní styk? Principielně - vše.

Tak tahle paralela mne napadla ve chvíli, kdy jsem dočetl reakce ublížených nekuřáků po té, co dočetli názor Viktora Dvořáka a připojili diskusi , jejíž absurdita je skutečně neuvěřitelná. Proč neuvěřitelná?

Jde o to, že jste-li nekuřák, pak forma tzv. "pasívního kouření", kdy vdechujete cigaretový kouř, vám MŮŽE (nicméně nemusí) v budoucnosti způsobit vážné zdravotní potíže. Je zde tedy pravděpodobnost, že budete trpět za "něco", co jste si nezavinili svojí vinou. Potud je vše v pořádku a můžeme se směle vrhnout k otázce vlastní zodpovědnosti. Nikdo nekuřáky nenutí, aby absolvovali posezení v podniku, z jehož oken vycházejí mračna šedavého dýmu – s největší pravděpodobností se jedná o dým cigaretový, nikoliv o odér přepáleného fritovacího oleje. Nikdo nekuřákům nezakazuje, aby vložili do svých tužeb poněkud více osobní angažovanosti, a vyhledali podnik, který je jasně označen a mezi veřejností znám, coby podnik, kde holdování cigaretám je striktně zakázáno. A zde je možná podstata problému: proč by měl nekuřák HLEDAT nekuřácký podnik? Příliš složité.Mnohem jednodušší je zakázat kouření ve VŠECH podnicích, a pak mají nekuřáci jistotu, že mohou klidně i do knajpy za rohem (přece bychom nechtěli, aby se chudinky zdravé trmáceli přes tři bloky do striktně nekuřáckého podniku!). A to nemluvím o tom, že nekuřáckých podniků přibývá týden od týdne prakticky všude.

Jistě, plně podporuji zákaz kouření na veřejných prostranstvích, v kulturních zařízeních a jejich bezprostředním okolí. Jsem pro, aby každý kuřák platil o 50% vyšší odvod na zdravotní pojištění – kouříš? je u tebe předpoklad, že v budoucnosti zatížíš pokladnu zdravotní pojišťovny vysokými výdaji na tvoji léčbu nemocí, které jsi si způsobil ty sám? Tak PLAŤ, a tvrdě! Ale plošně zakazovat kouření?? Kvůli jiné skupině lidí, která je a priory líná hledat pro sebe odpovídající řešení a proto požaduje striktní zákaz? No, tak to snad ne…

A co že to má co společného stím pohlavním stykem?

Vše.

Při pohlavním styku (nechráněném) se můžete (a nemusíte) nakazit virem HIV, který oslabuje imunitní systém jedince tak strašně moc, že jeho následná léčba je tisícekrát dražší, než léčba nemocí způsobených kouřením. Proto by bylo nanejvýše spravedlivé, aby každý jedinec, který holduje nechráněnému pohlavnímu styku buď platil adekvátně zvýšený odvod na zdravotní pojištění – řekněme o 75% více, nebo případně požadujme striktní a plošný zákaz nechráněného pohlavního styku, který by měl být kontrolován zdravotními inspektory. Zjištěné porušení zákazu by mělo být velmi tvrdě sankcionováno. Že je to blbost? Protože pasivní kouření ovlivnit nemůžete, zatím co nechráněný pohlavní styk ano? Aha, toje novinka. Měl jsem za to, že zodpovědností každého jedince je, že může o svých potřebách, tužbách, závislostech, o aplikaci chráněného, či nechráněného pohl. styku, a konec konců i o návštěvě kuřáckého, nebo nekuřáckého podniku, rozhodovat sám na základě své vlastní zodpovědnosti.

Povýšit restrikci v tomto případě nad zodpovědnost každého jednoho z nás považuji za akt těch, kteří jsou příliš líní na to, aby vložili více osobní snahy do hledání stavu, který jim bude vyhovovat.

Hezký víkend.

Reklama