Reklama
 
Blog | Roman Petrlík

Není chodec jako chodec „podruhé“

Nedá mi to. K tomuto tématu se prostě vrátit musím. Když jsem psal o skutečnosti, že lze najít chodce dobré, průměrné a špatné , netušil jsem, co za lavinu stupidních názorů spustím . Budiž, každý svého štěstí strůjce - až bude někdo z oněch diskutérů smeten na přechodu pro chodce autem, neb auto mělo "zelenou", zatím co chodec měl trpět čekáním (neuvěřitelné, JÁ chodec, a čekat?? Nikdy!!!) u přechodu pod svitem červené lucerny, pevně doufám, že si svůj neuvěřitelný názor vychutná až do konce - faktického.

Představte si, že městská část Prahy 6 ve spolupráci s MP provedla akci, ve které se zaměřila na dodržování pravidel v silničním provozu chodci (fuj, policajti oškliví!). To, co zjistili, a také veřejně prezentovali, mne osobně dost šokovalo. Neboť skutečnost, že jistá část chodců se chová v silničním provozu jak smyslů zbavená, je obecně známý fakt – jen zastánci priorit chodců si tento fakt ne a ne uvědomit. Přes to však výsledek je tak překvapivý, že jsem opravdu byl docela v šoku.

Tedy asi tak:

V jistém časovém úseku byly sledovány kritické úseky, týkající se přestupků vozidel a chodců na území Prahy 6. Bylo zjištěno 742 přestupků, které se této problematiky týkaly, při čemž plných 643 přestupků bylo spácháno PRÁVĚ CHODCI. Zbytek z onoho počtu patří nám, zlým a bezohledným řidičům, taxikářům zejména (jak si neodpustil rýpnout jeden z diskutérů).

Jasně, nikdy není vina jen na jedné straně. Vždy existuje i "odvrácená strana měsíce", lze-li použít tento příměr. Nicméně tímto chci jen naznačit, že pokud budeme strkat hlavu do písku a tvrdit, že chodci jsou svatí, zatím co řidiči jsou bezohledná prasata, pak ona hrůzná statistika bude mít (nikoliv mohla by mít) své pokračování.

Otevřeme diskusi na téma "bezúrovňového" křížení přechodů pro chodce, pojďme diskutovat o tom, jak donutit jednotlivé městské části k lepšímu vybavení přechodů (fantastické jsou vysoké retardéry – tam si automobilista buď rozbije hlavu o čelní sklo, nebo utrhne dno motoru), požadujme přítomnost policistů v místech, kde je jich zapotřebí ("hele, pane, nelezte tam, máte červenou, taky by ste moh přijít o kejhák!"),diskutujme nad vzájemným chováním se k sobě navzájem.

Ale radikalismus v názorech nikomu z nás život nejspíš nezachrání. Existují totiž stejně tak dobří a špatní chodci, jako dobří a špatní řidiči. Zkusme se s tím vyrovnat.

Přijemný týden.

Reklama