Reklama
 
Blog | Roman Petrlík

Prozření radního Blažka a redaktorky Jarošové

U prvně jmenovaného trvalo toto prozření po celé jeho funkční období na pražské radnici, u Bohdany Jarošové - redaktorky pražské přílohy MfDnes - prozření trvalo pouze rok. Blahopřeji oběma za úspěšné završení jejich snahy pochopit faktický základ sporu mezi několika provozovateli taxislužby v Praze a pražským magistrátem.

Pro úplnost: nesouhlasím s řešením, které zvolili kolegové, kteří mají stanoviště na městském stanovišti TAXI u Staroměstského náměstí v Praze (správcem je společnost SEDOP), na druhou stranu však uznávám, že jednají tak, jak jim umožňuje stávající legislativa.

A co s tímto mají společného Blažek a Jarošová? Inu, každý z nich něco. Věc se má asi tak:

Pokud jsem v některém ze svých zápisků zhodnotil situaci kolem pražské taxislužby slovy, že magistrát nic nedělá přibližně již 10 let a navíc, že úředníci, jimž agenda taxislužby náleží, této problematice nerozumí, pak v dnešním vydání Mf Dnes mi Mgr. Blažek, pražský radní pro bezpečnost a první náměstek primátora Béma, dal za pravdu. Považme, že po necelých dvou letech Blažkovi a spol. došlo, že oni rebelující taxikáři vlastně magistrátní obecně závaznou vyhlášku č. 14 z roku 2004 o cenách v taxislužbě zas tak moc neporušují, neboť našli v legislativě skulinku, která jim umožňuje k (magistrátem) maximálně stanovené ceně "přihodit" tzv. oprávněné náklady. A ty, pokud má provozovatel alespoň trochu slušný vůz, mohou být poměrně vysoké. Jak vysoké že? No, tak tahlle otázka je právě otázkou několika soudních sporů. Taxikáři zcela pochopitelně tvrdí, že vysoké, magistrát je přesvědčen, že nejsou tak vysoké, aby musely překročit onu maximální cenu, stanovenou vyhláškou.

Reklama

Výsledkem tudíž je stav, kdy provozovatelé skutečně  mohou účtovat cenu vyšší, než je cena maximální. Pokud je magistrát postihne ve správním řízení pokutou, provozovatel se odvolá k ministerstvu financí, následně spor přejde k soudu a teprve ten je oprávněn rozhodnout, která ze stran je v právu. Nikoliv však Blažek, já, případně Vy. Pouze soud.

Mno, a za tento poněkud tristní stav nese plnou zodpovědnost magistrát, jeho úředníci – Blažka nevyjímaje. Pokud totiž dnes tvrdí, že (cituji) "Chci jednat o rychlé změně silničního zákona, a když to nepomůže, jsem schopen vypracovat speciální zákon o taxislužbě, který by také přesně stanovoval sankce" , pak mne napadá jen jedna jediná otázka:

A to jste, pane Blažku, na toto řešení přišel teprve nyní? Tak to jste docela dobrej borec. A nás ochraňuj sám Svatý. Tahle persona je vážně "esem" pražského magistrátu.

S Bohdanou Jarošovou, redaktorkou regionální přílohy Mf Dnes (Praha), je to zase trošku jinak. Už delší dobu mi přišlo, že články o taxislužbě, které se v Mf Dnes průběžně objevují, jsou poněkud neobjektivní. No, a když letos v létě (23.8.) paní redaktorka spáchala článek s názvem "V Praze je taxík dražší než v Paříži či Bruselu" , tak to už jsem nevydržel a za paní Jarošovou se vydal osobně. Nejprve mne sekretářka šéfredaktora pražské mutace poučila, že fakt není správné, když se taxikáři ozejvaj, jen když se jim něco nelíbí – při čemž logika tohoto uvítání mi dodnes uniká… a pak přišlo pro mne nezapomenutelné setkání.  Pro začátek jsem se redaktorky Jarošové pozeptal, jak že dlouho se o taxislužbu zajímá, načež mi paní redaktorka posloužila odpovědí, že dlouhodobě. Na moji podotázku "a to znamená jak dlouho?" pak pronesla větu, která se pro mne stala nezapomenutelnou, pro kolegy se pak stala zdrojem trvalého obveselení: "no, už od začátku roku".

Jasně, že jsem se v následné diskusi snažil paní Jarošovou vyvést z omylu, ale když ona je prostě PŘESVĚDČENÁ, že taxikáři jsou zlí. Zda-li je subjektivní negace jakéhokoliv stavu, či problému vhodným argumentem pro objektivní práci novináře nevím. Vím však jistě, že článek, o kterém dodnes tvrdím, že jest blábolem věci neznalé osoby, která se ani neunavuje ověřit si skutečný stav věci – fakta zejména, že tento článek zcela samozřejmě ovlivnil můj názor na kvlaitu práce oné novinářky. Navíc by mne zajímalo, kdo provedl korekturu toho blábolu. Nutně by se asi měl zeptat, jak to, že mu uniklo, že v onom článku se nacházejí nepravdivé informace (viz článek J. Kvasničky , ve kterém staví syrová fakta o cenách v Evropě vůči nesmyslnostem páchaných redaktorkou Jarošovou).

V čem že tedy tkví ono prozření Bohdany Jarošové? No, konečně asi pochopila, že jako redaktorka poměrně velkého celostátního deníku by měla asi pracovat tak, jak se od ní obecně očekává. Tedy plkat nikoliv bláboly, ale objektivně popsat daný stav věci, zhodnotit skutečná fakta a nestranit členům ODS (kterými jsou jak Blažek, tak Bém) za každou cenu.

Což se jí dnes konečně podařilo v dnešním článku, kde precizně a objektivně složila čtenářům informace, bez přikrášlování a bez skrytých subjektivních negací. Chvála Bohu.

Teď už jen zbývá si přát, aby jí to nějakou dobu vydrželo.