Reklama
 
Blog | Roman Petrlík

Tento způsob podzimu zdá se mi velice šťastným,

použiji-li upravenou hlášku z jednoho jistého filmu. A pro tentokrát to myslím vcelku vážně, neboť zima, která se poněkud pozapoměla na území Kanady a severní části USA, nám - motoristům - věnovala dlouho očekávaný dar. A tím jsou opravené části silnic I. třídy, jež by za běžných okolností opraveny nebyly.

Mě osobně moc potěšila oprava části úseku mezinárodní silnice I/65 mezi Lovosicemi a Velemínem. Neustále přetěžovaný povrch vozovky doznal v minulých letech jistých změn, které lze připodobnit slovem "tankodrom", proti němuž je zkušební polygon kopřivnické Tatry pouhou selankou. To, že od sjezdu z dálnice D8 v Lovosicích jsem se se svým vozem neustále pohyboval ve vyjetých kolejích mne nedráždilo tolik, jako příčné zvrásnění povrchu vozovky za "stoupákem" u obce Bílinka ve směru na Teplice. Jeden kolega se mne tudíž onehdá zeptal, proč absolvuji jízdu tímto směrem, když na Lom u Mostu mohu vcelku pohodlně doputovat i z jiného směru – konkrétně via R6 ve směru Slaný – Louny – Most a Litvínov. Mírně nasupeně jsem mu odvětil, že je fakt úplně jedno, kde si zlikviduju tlumiče vozu: jestli na onom zmíněném úseku u Bílinky na lovosicku, nebo na nepochopitelně rozmláceném povrchu R šestky. Navíc pro D8 hovořil fakt, že je nová a prozatím nezničená. No a těch pár kilometrů k Velemínu se dá nějak přežít, byť jsem vždy doporučoval absolvovat tento úsek s otevřenými ústy, aby v nich posádce vozu zbyl alespoň nějaký chrup.

Nyní je vše jinak. Pozdní nástup zimy zapříčinil, že se silničáři chopili příležitosti a úsek mezi Lovosicemi – Bílinkou a Velemínem zkulturnili do podoby nové a příjemné.

Navíc – a to už bude pro mnoho řidičů překvapení neradostné – v úseku Bílinka – Velemín "kdosi" nainstaloval poměrové radary v obou směrech. Haleluja. Jedná se toiž o úsek, který, byť kopcovitý, sváděl řidiče osobních vozů k riskantnímu předjíždění supících kamionů, což nezřídka končilo poměrně závažnými karamboly. Konec konců, ty pomníčky podél onoho úseku tam asi nejsou jen tak, že jo…

Reklama

No, a největší šok jsem zažil před čtrnácti dny, když jsem v noci uháněl po D8čce směr Lom. Většinou tuto trasu jezdím v pozdních nočních hodinách, a tak není divu, že – a teď budu upřímný – povolenou rachlost příliš nedodržuji. Jaké bylo moje překvapení, když jsem kousek za Prahou potkal policejní Mondeo, jak si to vesele ševelí směr Lovosice. Tak že jsem přibrzdil, a zbytek cesty odjel maximální povolenou rychlostí, nemohouc se vzpamatovat z překvapení, kde se tam ta hlídka vzala.

V zásadě mi tato noční aktivita policie nevadí. Teď jde jen o to, zda ten úsek projížděli v rámci svých povinností, či jen omylem zabloudili. Na dálnicích už jsem policii neviděl, ani nepamutuju.

Příjemné prožití svátků Vánočních Vám přeje